Pläkä ja trombeja, Preiviikinlahti, Pori, 28.9.2012
Weblokit
Tulee sitä näköjään näitäkin päiviä - meri rasvatyyni pitkälle iltapäivään asti! Aamulla Preiviikistä kohti lahden saaristoa reitillä Yksipihlaja - Kallioluoto - Santakari - Harmaat. Uskomattoman hienossa tyynessä ja pilvipoutaisessa kelissä oli mukava katsella vesilintuja sekä kuunnella ja katsella pusikoiden piilottelijoita. Mainittavimmat havainnot taisivat olla reilu 400 haahkaa, leppälinnut (3), pajulintu (2) ja tiltaltti (6). Hippiäisiä ja telkkiä runsaasti, muita vähän vähemmän.

Päivän kohokohta oli kuitenkin alkuiltapäivällä Säpin lounaispuolelta noussut pilvi ja sen mukanaan tuomat trombit. Samanaikaisesti, Santakarista katsottuna Säpin länsipuolella, oli näkyvissä 6 trombia! Lisäksi hetkeä myöhemmin yksittäinen hieman jälkijunassa. Kilautin kaverille ja kuten olettaa saattoi, oltiin Makholman kalarannassa jo niitä katsomassa. Sieltä ne näyttivät olevan Säpin eteläpuolella. Trombien sijainti pystyttiin haarukoimaan melko tarkasti ja omasta paikastani niiden etäisyys oli 13-15km. Olis ne saanut pikkuisen lähempänä olla, mutta upea kokemus kuitenkin. Trombit olivat näkyvissä lähes 40 minuuttia.

Iltapäivällä sain sähköpostiini viestin "Katos ku tarttu sattuamalta jännät kuvat webcamin kennolle" ja puhelimessa näyttivät kovin trombilta. Olis ollut syytä katsoa myös selän taakse...


Kalarannan linjataulu

Auringonnousun aikoihin Preiviikin kalarannan uloin linjataulu ja rasvatyyni meri.


Kallioluoto

Yksi päivän kohdesaarista oli Kallioluoto. Kuvassa saaren itäinen hiekkaranta.


Santakarin linjataulu

Pläkä keli jatkui vielä pitkälle iltapäivän puolelle. Vasemmalla Kallioluoto ja oikealla Katavisto.


Kalarannan webcam: "Trombi"

Sähköpostiini saapunut kuva Preiviikin kalarannan webbikameran ottamasta kuvasta. Huomioi kuvan oikeassa reunassa oleva pilvi.


Tahkoluoto

Sattumalta kuvasin saman pilven Santakarista.


Paksu ja ohut trombi

Hetkeä myöhemmin oikeammannäköisiä trombeja Säpin länsipuolella. Kuvasta erottuu heikosti keskellä leveämpi ja oikealla kapeampi trombi. Kuvassa näkyvä saari on Säppi. Kaukoputkella ja kiikareilla trombit erottuivat paljon hienommin ja samanaikaisesti ole näkyvissä kuusi, joista kaksi leveämpää ja neljä kapeampaa.


Ohut trombi pilvessä

Yksi kapeammista trombeista juuri muodostumassa. Yksikään niistä ei näyttänyt ulottuvan veteen asti.


Trombipilvi

Kuvassa rintama, jonka vasemmassa reunassa trombit kulkivat. Kuva suuremmaksi tästä.


Ja maihin...

Ja maihin...


Kommentoi
28.9.2012 Preiviikinlahti, Pori, Finland
Weblokit
Copyright, 2012  Antti J. Lind