Karimetso, Pohjankalliot, Luvia, 18.-24.10.2015
Weblokit
Retkien weblogit kertovat hieman enemmän päivien tapahtumista. Blogit löydät täältä 18.10 ja 24.10. Tässä blogissa vähän enemmän itse havainnosta.

18.10. huomasin staijjipaikan lounaispuolella sukeltelevan merimetsolajin vajaan kilometrin päässä. Huomioni kiinnittyi sen selvään hyppyyn sukeltamaan lähtiessä. Näin sen sukeltavan kuusi kertaa, liikkumisen perusteella se sukelsi useamman kerran, mutta osa kerroista hävisi aallokkoon. Sain linnun putkeen juuri ennen yhtä sukelluskertaa ja siinä samassa hetkessä plussi hyppäsi tappiin. Lintu näytti aivan selvästi karimetsolta. Seuraavalla sukelluskerralla kävi samoin ja sen sukelluksen jälkeen lintu oli hukassa. Pienen hetken jälkeen huomaisin samoilta kohdin lähtevän lentoon saman linnun ja en sen enempää keskitynyt katsomiseen, vaan yritin saada scoupattua edes jotakin kuvia. Alla oleva kuva on otettu tästä tilanteesta. Karimetso lenti matalalla aaltojen lomassa ja suuntasi kohti Säpin Prääliä. Näytti siltä, että se putosi johonkin Ulkolaskun ja Präälien välimaastoon. Lähdin hetken kulttua etsimään sitä, mutta yrityksistä huolimatta en sitä löytänyt.

24.10. olin juuri noussut staijjikalliolle ja katsonut ensin merelle. Tulin heti katsoneeksi koillisen suuntaan ja alle puolen kilometrin päässä kalliolla seisoi nuori karimetso! Tulkitsin linnun samaksi, kuin 18.10 havaitsemani yksilö. Scouppausvehkeet olivat vielä vaihtamatta kameraan ja kauhealla kiireellä vaihdoin ne laitteeseen. Nopeasti scouppaamaan ja eikös karimetso juuri silloin laskeutui mereen ja hävisi maininkien joukkoon. Vajaan tunnin kulttua huomasin taas "hyppysukeltavan" merimetsolajin staijjipaikan luoteispuolella vesilintujen suosimassa kohdassa. Sain sen reilu 10 kertaa kaukoputkeen. Määrittäminen oli jo nyt helppoa, karimetsohan sen siinä. Yritin kuvata sitä muutamaan otteeseen, mutta pelkkää allokkoa tarttui kennolle. Lähtiessäni yritin löytää lintua veneellä viimeiseltä havaintopaikalta, mutta taas ilman tulosta.


Karimetso

Karimetso kuvattuna 18.10. sen suunnistaessa kohti Säppiä.

Edellä mainittujen havaintopäivien lisäksi olemme etsineet lintua kerran 18-24.10 välillä ja kahdesti viimeisen havainnon jälkeen. Emme kuitenkaan ole löytäneet sitä tuolloin. Ties vaikka liikkusi vieläkin alueella. Kyseessä taitaa olla Suomen neljäs havainto lajista.


Kommentoi
18.-24.10.2015 Pohjankalliot, Luvia, Finland
Weblokit
Copyright, 2015  Antti J. Lind