Jäänreunaa katsomassa, Luvia, Eurajoki, 8.3.2018
Weblokit
Tänään ei niitä ihan parhaimpia kelejä. Tuulta 10m/s idästä, täyspilvistä ja lämpöä -5. Iltapäivän puolella pakkanen lähestyi nollaa, ekaa kertaa yli kuukauteen. Väreilyä vain niukasti. Kiersin Luvian saariston reunaa, avoveteen kurotellen: Markku - Viikari - 1/2 Säppi - Turvaskallio - Seliskeri - Kalliomaa.

Jäätilanne aika ennallaan. Avoveden raja Marjakarin kulmalla, josta Pohjankallioiden kautta Lännennauloille ja Eekören rantaa Iso-Pietariin. Säppiin oli selvä kiinteä jääyhteys Marjakarin ja Räyhien välistä. leveydeltään 1-2km. Kävin vanhan ja uuden jään rajalla, Markun ja Säpin puolivälissä. Jäätä olisi ollut riittävästi, kahdesta kohdasta mitattuna yli 15cm. Jää oli niin kova, kirkas ja peililiukas, että kelkalla ei oikeastaan päässyt eteenpäin ja jäi Säppiin menemättä. Railoja myös jonkun verran. Nyt olis tarvinnut olla potkukelkka mukana. Retkiluistelijoilla ihannekeli. Jos tuuli ei riko ja vie jäitä, viikoloppuna riittänee kävijöitä?

Lintuja tuttuun tapaan, tosin haahkoja en löytänyt: isokoskelo 130, telkkä 20, tukkakoskelo 2, merikotka 3, harmaalokki 6 ja kalalokki 1. Merimetsoja ei vielä näkynyt.


Markku

Markun kulmilla jäätä reilu 25cm, pääosin tasaista ja kirkasta.


Turvaskallio

Turvaskallion laelta kohti länttä. Jään reuna ulompien Pohjankallioiden rantaa seuraten Lännennaulojen suuntaan.


Retkiluistelijat Säpissä

Olin jo palannut Säpin puolivälistä ja katselin kaukoputkella Säpin eteläpuolen sulaa. Taustalla näkyi liikettä! Kaksi retkiluistelijaa lähti juuri Säpistä kohti mannerta jäänreunaa seuraten. Olivat varmaankin ehtineet jo ennen yritystäni saareen.


Aalkloppa

Etelämpänä poikkesin Kalliomaalle. Aalklopan ympärillä uutta tasaista jäätä, vahvuudeltaan luultavasti parikymmentä senttiä.


Retkiluistelijat Kalliomaa

Säpin luistelijat tulivat vierestä ja jatkoivat kohti kaakkoa.


Eeköre

Avomeren reuna kulki Eekören ja Jussinkallion rantaa seuraten, ulottuen Iso-Pietariin asti.


Ja maihin...

Ja maihin...




Luvia, Eurajoki, Finland, 8.3.2018
Weblokit
Copyright, 2018  Antti J. Lind