Ulkoreunan saaria ja kiintojäätä, luoteissaaristo, Pori, 8.2.2020
Weblokit
Tänään vähän kuivempi ja heikkotuulisempi keli. Aurinkoakin lupailtiin, mutta lupaukseksi jäi. Aamusta tuuli alle 10m/s lounaasta, iltapäivällä puuskat lähellä 15m/s. Lämpötila muutaman asteen plussalla. Aamusta erinomainen näkyväisyys, iltapäivällä sumutihkua. Eilen satoi hieman lunta/räntää, saarissa vielä pieniä rippeitä jäljillä. Yllättävästi oli jäätäkin ehtinyt muutaman päivän pakkasissa muodostumaan. Laskupaikkaakin joutui aamulla hetken iteroimaan. Myös muutamassa lahdenpohjukassa irtolauttoja ja Kuuskarinlahdella peräti kiintojäätä.

Kiertelin Porin luoteiskulman saaria, ulkopuolelle ei merenkäynnin vuoksi ollut asiaa. Reitti suurinpiirtein: Silakkariutta - Vähä-Enskeri - Haminkari - Munakari - Steenkumppoosi - Pöksyt - Maaherrat - Noorsteeni - Seliskeri.

Aika rauhallista oli. Pihlajanmarjat ja tyrnit puuttuvat kokonaan. Katajissa sentään edes vähän marjoja. Tällä on melkoinen vaikutus marjalintuihin. Itse asiassa pikkulinnut jäivät tänään havaitsematta! Vesilintuja sentään vähän mm. telkkä 56, tukkasotka 12, kyhmyjoutsen 34, mustalintu 110 ja pilkkasiipi 1. Lokeista harmaa-, meri- ja kalalokkeja. Kalalokkeja lounaistuulille tyypillisesti pyörimässä merellä, vähintään 150 yksilöä. Merikotkia saarissa vähintään 6 yksilöä, joisa ainakin 2 vanhoja ja 2 nuorta.


Haminakari ja suuri valliriutta

Vaikka tuuli oli aamupuolella heikohkoa, oli merenkäynti parin päivän tuulien jälkeen kohtalainen. Kaijakariin ja Hylkiriutalle ei asiaa. Vasemmalla Vähä-Enskeri ja taustalla Tahkoluoto.


Kasakka - Kuhalandia

Merivesi reippaasti plussalla, n55cm. Kasakoiden uudisprojekti alkaa hiljakseen hajoamaan.


Kyhmyjoutsenet

Yksi päivän harvoista lintukuvista. Kyhmyjoutsenia Enskereiden leen puolella.


Steenkumppoosin laituri

Alkuvuoden tuulissa on Steenkumppoosin laituri kärsinyt pieniä vaurioita. Kollisrannan uusi laituri hävinnyt samoihin aikoihin.


Steenkumppoosin ruovikko

Sen verta oli parilla pakkaspäivällä ollut vaikutusta, että niityt ja ruovikonpohja olivat muutaman sentin vanhassa jäässä.


Steenkumppoosin koillisranta

Pakkaskelien aikaan oli jonkin verran koillistuulta ja se on kuorruttanut saaren koilliskivet.


Kuuskarinlahden kiintojää

Tämäkin ihme tuli tänä talvena koettua. Kuuskarinlahdella tuli vastaan kiintojään reuna. Kapeikosta ei päässyt jäiden vuoksi läpi, vaan piti kiertää Paakarien kautta.


Ja
                    maihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu

luoteissaaristo, Pori, Finland, 8.2.2020
Weblokit
Copyright, 2020  Antti J. Lind