Myrskyn ja korkean meriveden jälkiä tutkimassa, Säppi, Eurajoki, 25.2.2020
Weblokit
Veneilykausi vain jatkuu, saas nähdä tuleeko tälle vuodelle lasinkaan katkoa. Menneenä viikonloppuna koettiin reipasta tuulta (puuskissa 30m/s) ja huiman korkealla ollutta merivettä (120cm). Tänään taas keli oli täysin vastakohta: kaunis auringonpaiste, täysin tyyntä ja koko päivän pikkupakkasta.

Tunnin verta auringonnousta vesillä ja Säpin rannassa 09:20. Siitä sitten saarta kiertämään. Koko saari tuli kierrettyä rantoja seuraten ja sen jälkeen vielä täyttämään muflonien ruokintaa. Saaresta poistuimme 16 aikaan.

Kovin oli rantavyöhyke muokkautunut sitten viime käynnin. Rannat pääosin puhtaita ja haurukentät ylhäällä ja vaihtaneet paikkaa. Suurempia muita vahinkoja ei myrskyn jäljiltä sitten pahemmin näkynytkään.

Lintuja talviseen tapaan, ei vielä merkittäviä muuttajahavaintoja. Oikeastaan ainoana uutena oli pohjoiseen matkannut juhlapukuinen merimetso. Ei vielä haahkaa. Samat vesilintujen talviparvet edelleen länsipuolella: mustalintu 180, pilkkasiipi 34 ja alli 80. Muita mainittavia vesilintuja: tukkakoskelo 12, telkkä 87 ja isokoskelo 38. Tällä kertaa Präälissä kohtalainen merisirriparvi, vähintään 14 yksilöä. Yksinäinen määrittämätön kuikkalaji länsipuolella. Palokärki ilmestynyt saareen. Nisäkkäistä metsäjänis 2, mufloni 21 ja Präälissä makaillut norppa.


Vesillelasku Lankoorissa

Kevätkausi oli alkamassa Lankoorin kalasatamassa, kun ensimmäistä alusta laskettiin vesille talven jälkeen.


Kruununmöljä

Kruununmöljän suojassa kauniissa kelissä. Satamassa jopa pieni riite. Ennen saarikierrosta, pelastettiin Alli 1 hukkumasta ja nyt kelluu jälleen korkeammalla.


Prakalan ampukoppi

Prakalan ampukoppi. Meri oli paikoin ylittänyt Prakalan nieman ampukopin ja laiturin välistä.


Muflonipässi

Ensimmäiset muflonit havaitsimme heti satamassa. Isoin lauma majakalla, vähintään 14 yksilöä. Tämä pässi taitaa olla jo vähän vanhempi suvun edustaja. Selässäkin jo valkoinen satulan aihe.


Lautapinot ja merkki

Merivesi oli huuhdellut laajasti sataman aluetta. Lankongin vieressä olleet lautapinot ovat nyt leppien juurakoissa, yllättävän hyvin kasassa säilyneinä.


Lohiloukko

Tästä paikasta on enää turha etsiä vanhan pelastusveneen jäänteitä. Lohiloukon haurut nyt kuivalla maalla ja itse loukko tyhjillään.


Eteläkari

Vaikea on tästä kuvasta tunnistaa Eteläkarin fladaan, kun myös täältä puuttuu haurukenttä. Tyynessä ja pakkaskelissä flada on saanut ohuen jääpeitteen.


Hanhiston ranta

Pikkuisen on Hanhistokin totutusta poikkeavan näköinen. Tänään tosin merivesi oli vielä plussalla reilu 50cm, joka hieman vaikuttaa ulkonäköön.


Pinkki ja parikivien haurut

Pikkuisen jo ihmettelinkin, mihin suurin osa haurusta on joutunut. Peräkulmassa taisi olla koko Hanhiston haurut ja parikiven kohdalla loput saaren hauruista. Aika reippaan kokoinen penkka!


Karinnokka

Karinnokalla oli laituri saanut lähteä, vain pieni osa oli enää jäljellä. Laiturin pitkä osuus näkyy vasemmalla olevan lepän takana


Pinkki ja muflonien ruokinta

Muflonien automaatti oli käytännössä tyhjä. Toimme mantereelta muutaman säkin kauroja ensihätänä ja varastossa ollutta lisäravinnetta lisättiin samalla.


Ja
                    maihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu

Säppi, Eurajoki, Finland, 25.2.2020
Weblokit
Copyright, 2020  Antti J. Lind