Deltan kevät etenee, Kokemäenjoen suisto, Pori, 27.3.2020
Weblokit
Tänään vasta lähellä puoltapäivää vesille. Keli vaihteli lähes pilvisestä aurinkoiseen. Lämpöä ihan reippaasti, lähes 10 astetta. Tuuli pitkälle iltapäivän puolelle siedettävä, iltapäivällä voimistuen huomattavasti etelän suunnasta. Ei väreilyä. Ihme kyllä, jäätä löytyi vielä parista kohdasta. Jokivesi pudonnut, ollen tänään +20cm.

Kiersin jokisuistoa melko tarkalla haravalla. Liikkeelle Kunnanrannasta, josta Halssin kautta Kaunismäkeen ja joen yli Suuruskalliolle ja siitä Karvianjuovan kautta Fäärttinjuovalle. Alas myötävirtaan Kivinin ja Laiskanrännin kautta.

Linnut lisääntynet selvästi ja lajimäärä kasvanut. Näkyvyydestä vastasivat isokoskelot (840), laulujoutsen (280), merihanhi (145) ja harmaahaikarat (85). Myös tukkasotkia mukavasti (487). Punasotka yllätti tänään, kun paikalla vähintään 21 koirasta ja yksinäinen naaras. Merimetsoja deltan alueella 78, ei kuitenkaan toistaiseksi pesintään viittaavaa. Uiveloitakin ihan kivasti (26). Ensimmäinen silkkiuikku deltalla.


Kunnanrannan laskuliuska

Empä olisi uskonut, että Kunnanrannan liuskaa ei ollut vielä tänä keväänä käytetty. Jää oli reilun tuuman vahvuista, onneksi hajoten helposti busterin alla.


Isokoskelot

Nyt oli delta täyttynyt isokoskeloista. Niitä oli vähän joka puolella. Joukossa tukkakoskeloita 4 yksilöä. Taitaa joku kala olla jo nousemassa jokeen?


Isokoskelo, koiras

Yksi päivän isokoskeloita, koiras.


Varpukarit, pohjoispuoli

Näihin aikoihin on normaalisti tämä Varpukarien pohjoispuoli jäässä, nyt ei tietoakaan.


Nuoria laulujoutsenia

Nuoret joutset on selvästi "potkittu pois" emojen huomasta, kun pesintäkausi on aluillaan. Molempia lajeja tänään, ilman aikuisia, hajallaan suistossa. Kuvassa toisen vuoden laulujoutsenia.


Rapistuvat suiston rakennukset

Vanhoja deltan rapistuvia rakennuksia.


Punasotka, koiras

Kaksi päivän punasotkakoiraista.


Karvianjuopa

Vaikka vesi oli 40cm alempana, kuin viimeksi, uskalsin vielä nousta vastavirtaan Karvianjuopaa. Nyt alkoi jo muta pöllytä siihen malliin, että taisi olla tänä keväänä tässä. Virta oli vielä voimakas.


Linterin uoma

Veden laskiessa, on uomat vetäytymässä omaan muotoonsa. Tästä Linteriltä Isojuovalle menevään uomaan ei taida enää kesemmällä olla asiaa. Edessä vielä talven mittaan joen mukana kulkeutunut puun runko.


Ja
                    maihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu


Kokemäenjoen suisto, Pori, Finland, 27.3.2020
Weblokit
Copyright, 2020  Antti J. Lind