Auringonpaistetta ja pohjoistuulta, pohjoissaaristo, Pori, 11.2.2023
Weblokit
Kohta varmaan pitää uskoa, että veneilykausi on vuodenvaihteessa aloitettu - saas nähdä? Eilinen reipas 20m/s merituuli heikkeni aamuyöllä, ollen aamusta lähes rasvatyyntä, mitä nyt melkoisen reipas maininki. Pakkasta asteen verta ja kaunis auringonpaiste. Aamupäivällä tuuli kääntyi pohjoiseen, voimistuen, ollen iltapäivällä jo yli 10m/s. Näkyvyys koko päivän erinomainen.

Vähän myöhästyin aamulähdöstä ja kovan mainingin sekä nousevan tuulen vuoksi jäi Kaijakari ja Hylkiriutta tänään väliin. Ajelin Haminakariin ja Iso-Enskerin kaffeiden kautta Kumppoosiin. Myöskään Vensteenien kivikkoon ei allokon vuoksi ollut asiaa. Kiersin Gummandooran pohjoispuolelta ja jäänreunaa Alperin kautta Anttooraan. Seliskeriin kaffeelle ja siitä takaisin mantereelle.

Kaunista, mutta rauhallista. Pari harmaahyljettä oli päivän ainoat nisäkkäät. Merellä, kaukana Hylkiriutan takana, liikkui isohko vesilintuparvi, reilu 100 yksilöä. Etäisyyden ja allokon vuoksi jäi lajinmääritys tekemättä, eiköhän ne pääosin mustalintuja olleet. Telkkiä ja isokoskeloita siellä täällä. Päivän mukavin havainto oli Haminakarin lounaispuolella kellunut naaraspukuinen allihaahka. Empä olekaan lajia muutamaan vuoteen nähnyt, muutenkin harvinaistunut. Merikotkia lensi soidinta parilla vanhalla pesäpaikalla. Mukava havainto oli myös tyrneillä herkutellut 29 räkättirastaan parvi Kumppooseissa. Marjansyöjät ovat tänä talvena tosi vähissä, oliskos jo jonkin sortin kevätmuuttajia?

hyydettä ja uutta jäätä

Aamupäivän tyynessä tuli muutamia hyyteen ja uuden jään kenttiä vastaan.

Haminakarin hamina

Haminakarin hamina on tuulellakin mukavan suojaisa.

Haminakarin mänty

Haminkarin länsirannalla on yksi erikoisimmista männyistä, jonka olen nähnyt. Latvaosa kulkee pitkin maata, ollen halkaisijaltaan viitisen metriä. Puu elää ja voi hyvin. Varmistamattoman tiedon mukaan latva on aikoinaan väänytnyt talven jäämassojen alla, useamman talven aikana.

Iso-Enskerin vierasvenelaituri

Päivän ensimmäinen kaffehetki vietettiin Iso-Enskerin penkeillä. Laiturilla oli hyvin tilaa.

Kuhalandia Kasakassa

Kumppoosien saariryhmän, Kasakan projekti hajoaa hiljakseen. Katto näyttää olevan jossakin vaiheessa korjattu.

Steenkumppoosin pohjoiskämppä

Lähes samassa kunnossa on myös Steenkumppoosin pohjoisempi kämppä. Tosin ei taida kovin hyvin enää vettä pitää. Romuakin nykyään huomattavasti enemmän.

Seliskerin vierasvenelaituri

Eipä ollut Seliskerissäkään ahdasta. Tänään vain hieman ohutta uutta jäätä, vanha kiintojää hävinnyt.

Ja maihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu

pohjoissaaristo, Pori, Finland, 11.2.2023
Weblokit
Copyright (c) 2023  Antti J. Lind