Deltan lintupaljoutta, Kokemäenjoen suisto, Pori, 22.4.2023
Weblokit
Auringonnousun aikaan joelle. Pakkasta pari astetta, kirkas taivas ja tuuli nollassa. Päivää kohden sentään lämpöä lähes kymmenen astetta, Tuulen ja auringon puolesta keli koko päivän samanlainen. Jokivesi aamusta hieman miinuksella, pudoten reippaasti päivää kohden. Virtaus heikohko. Jäistä vain rippeitä suojaisissa uomissa. Lumesta ei enää tietoakaan.

Kiertelin koko jokisuiston. Liikkeelle tänään Launaisista, kunnanrannan laguunin ollessa vielä jäässä. Rohkeasti Karvianjuopaan ja siitä Puussan pohjoispuolelle. Karvianjuopa oli kyllä paha virhe, pitäisi tarkistaa jokiveden korkeus ja virtaama! Kääntymässä Kolpanselällä, josta Isojuopaa ylös ja Laiskanrännin kautta Kiviniin, josta takaisin launaisiin.

Lintuja paljon. Taitaa olla vuoden huippuhetket käsillä. Puolisukeltajia runsaasti (tavi, haapana, sinisorsa) 580, kokosukeltajia (sotkat, telkkä, isokoskelo) 2400, joutsenia yhteensä 140, hanhia 1850 ja merimetsoja 900. Oli siinä runsaasti katselemista. Kala- ja naurulokkeja useita satoja, suuntaan, jos toiseenkin. Punasotkia tänään 32, saas nähdä, päästäänkö vielä isompaan määrään. Merikotkia ainakin 11. Harmaahaikarat pääosin pesillä, ainakin 80 yksilöä. Jalohaikaraa ei tänään näkynyt. Yksinäinen kaulushaikara huuteli deltalla.Kalalokit kivillä

Aamun valoissa, yönsä kivillä viettäneet kalalokit.


Karvianjuopa

Karvianjuopa näytti hyvältä, mutta ukonäköön ei kannata luottaa. Meni siinä lähes tunti, että läpi pääsi. Kolmessa kohdassa mutapaakku vastassa. Pahimmassa joutui kahlaamaa reiteen asti ja vetämään busteria perässä. Hiki meinasti tulla. Mudan lisäksi koko uoma paikoitellen "täynnä" jotakin särkikalaa.


Puussan pohjoispuoli

Puussan pohjoispuolella hyvä näkyvyys, kasvillisuuden puuttuessa. Silkkiuikuilla pesänrakennus käynnissä, ainakin 22 paria. Joukossa taas yksi härkälintupari.


Hanhikaaosta

Deltalle on kertynyt runsaasti metsä- ja tundrahanhia. Määrät nousseet hieman parin päivän aikana. Metsähanhia 1550 ja tundrahanhia 300. Merikotkat pölläyttivät parvia, vähän väliä.


Hanhia ja punasotkia

Hetken se kesti, että hanhikaaos oli ohi ja tilanne rauhoittui. Hanhien seurassa punasotkia ja nokikanoja.


Punasotkia

Punasotkat ovat pääosin lepäileviä muuttajia. Deltalla taitaa nykyisin periä 1-2 paria. Vähiin käy, ennenkuin loppuu.


Merimetsoja puun rungolla

Isojuovan reunalla, osa merimetsoista vietti siestaa ja osa kalasteli.


Lentävä merimetso

Onhan se merimetso hieno ja näyttävä näky.


Vene, puu ja Isosuuli

Talventuomia Pihlavanlahden suulla. Mistä lie joki veneenkin ottanut mukaansa.


Ruokailijoita Isojuovalla

Isojuovan alaosassa taisi olla jokin kala liikkellä. Merimetsoilla, isokoskeloilla ja lokella vilkasta ruokailua.


Koivu uomassa

Kävin vilkaisemassa, missä kunnossa oli kunnanrannan venesatama, vielä jäässä. Tämä koivu vahtii uoman varrella.


Ja maihin...

Ja maihin...Sivuston facebook sivu

Kokemäenjoen suisto, Pori, Finland, 22.4.2023
Weblokit
Copyright (c) 2023  Antti J. Lind