Vanhojen kahlaajien päämuuttoaikaan, Karhuluoto - Herrainpäivät, Pori, 6.7.2023
Weblokit
Vanhojen kahlaajien syysmuutto näyttää vuosi vuodelta aikaistuvan. Vikloja ja suokukkoja on tyypillisesti ollut jo toukokuulta alkaen liikkeellä. Perinteisesti vanhojen sirrien päämuuttoaika on heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla. Tänä vuonna vanhoja sirrejä alkoi näkyä rannikolla jo ennen juhannusta ja suurimmat määrät näkyivät heti heinäkuun alussa. Meriveden korkeudella ja sääoloilla voi myös olla vaikutusta muuton ajoittumiseen. Nuorten kahlaajien päämuutto tapahtuu reilua kuukautta myöhemmin.

Kelit eivät ole oikein tänä kesänä olleet suosiolliset ulkosaaristoretkeilyyn tuulien ja sateiden vuoksi. Heinäkuun alusssa, lähes päivittäiseen ohjelmaan, on kuulunut Meri-Porin kahlaajarannoilla käynti. Mitään järisyttävän isoja määriä ei tänä vuonna näkynyt. Parhaan suosirrikertymän määrä oli hieman yli 250 yksilöä. Pikku-, lapin-, kuovi- ja isosirrejä näkyi vain muutamia yksilöitä. Tyllejä ja pikkutyllejä jonkin verran. Sopivassa kelissä vaihtuvuus rannoilla on vilkasta. Parvet pysähtyvät hetkeksi ja jatkavat hyvinkin nopeasti. Syyspuolella tosin kiire ei ole yhtä kova, kuin keväällä.


Vanhoja suosirrejä

Vanhoja suosirrejä Karhuluodon hiekkarannalla.


Kahlaajia, Herranpäivät

Tuulet ja maininki keräävät Yyterin hiekkarannan pohjoispäähän kahlaajien suosimaa levää. Tässä ainakin tyllejä ja suosirrejä "Surffirannalla".


Lentäviä suosirrejä
Kahlaajien vaihtuvuus on vilkasta. Suosirriparvi pelästyi koiranulkoiluttajaa ja poistui etelään.


Pikkusirri, tylli, vanhoja

Vanha pikkusirri ja tylli Karhuluodon hiekkarannalla.



Sivuston facebook sivu

KArhuluoto - Herrainpäivät, Pori, Finland, 6.7.2023
Weblokit
Copyright (c) 2023  Antti J. Lind